Jak zostać szefem kuchni?

Zawód szefa kuchni nie jest łatwy – za każdym razem trzeba spełniać oczekiwania swoich gości. Potrzebne jest doświadczenie, duża wiedza i miłość do gotowania. Szczególnie ważną rolę w każdej kuchni odgrywa szef kuchni. Jakie są stanowiska w kuchni i stopnie kucharskie? Jak zostać kucharzem? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Stanowiska w kuchni – słowem wstępu

Zacznijmy od tego, kim jest kucharz. Ten zawód jest niezwykle potrzebny – w końcu wszyscy od czasu do czasu wychodzą zakosztować pysznych potraw w restauracji. To właśnie tam kucharz może się wykazać, wykonuje on bowiem potrawy wykonane przez gości i klientów. Wykonujące ten zawód osoby pracują w restauracjach, barach, stołówkach, ale też w firmach cateringowych. Dobry kucharz musi być silny i wytrzymały – pracuje on bowiem w niełatwych warunkach. Stała pozycja stojąca, wysoka temperatura i wysoka wilgotność wymagają bowiem nie lada krzepy. Kucharz musi także być osobą, która skupia się na obowiązujących zasadach – niełatwo o wypadek, gdy warunki pracy są takie trudne. Istotna jest koncentracja i skupienie, ale też umiejętność pracy w presji czasu. Każda minuta jest na wagę złota!

Stopnie kucharskie – kto jest najważniejszy?

Jasną sprawą jest, że w kuchni najważniejszą postacią jest szef kuchni. To on zajmuje się koordynacją całego procesu przygotowania posiłku dla gości i nadzoruje pracę zespołu, w którym każdy ma swoje miejsce i zadania. Największa odpowiedzialność spoczywa oczywiście na szefie kuchni, który nie pilnując każdego etapu przygotowania posiłku, szkodzi pracy zespołu i nie zapewnia najwyższej jakości produktu, jakiej oczekują konsumenci. Kolejną postacią w hierarchii jest zastępca szefa kuchni, który zajmuje się nadzorowaniem pracy szefów konkretnych stacji w kuchni, natomiast w razie nieobecności szefa kuchni, zajmuje on jego miejsce. Zastępca szefa kuchni to także osoba obecna przy serwisie, dzięki czemu przygotowuje się on do pracy jako szef kuchni. Kolejne stopie kucharskie to szefowie partii przygotowujący poszczególne części dania. Odpowiadają one za konkretny fragment posiłku, produkty i proces obróbki. Stanowiska w kuchni, które znajdują się niżej to tzw. Demi chef, który jest w pewien sposób zastępcą szefa partii i jego prawa ręka. Wykonuje on większość prac w zakresie konkretnej stacji. Kolejne stanowisko to młodszy kucharz, który zazwyczaj dopiero skończył szkołę i stara się pozyskać doświadczenie. Zajmuje się podstawowymi zadaniami kuchennymi i dba o porządek. Stopnie kucharskie poniżej to uczniowie, którzy zazwyczaj zaczynają dopiero swoją przygodę z gotowaniem.

Jak zostać świetnym szefem kuchni?

Droga do zostania dobrym szefem kuchni jest długa, dlatego trzeba być przygotowanym na sporo nauki i poświęceń. Pierwszym krokiem jest oczywiście zdobycie niezbędnego wykształcenia, zazwyczaj jest to szkoła zawodowa lub technikum. Zazwyczaj ukończenie szkoły oraz praktyki wystarczą, aby zajmować się gotowaniem zawodowo. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie do dalszej nauki na studiach. Stanowiska w kuchni będą się szybko zmieniały, jeśli tylko zostanie podjęty wysiłek. Staże, praktyki, wyjazdy – zarówno w celu nauki u najlepszych, jak dla poznawania smaków z całego świata. Takie działania sprawią, że z każdym dniem nauki i zyskiwania wiedzy kucharz będzie stawał się coraz lepszy, będzie uczył się nowych rzeczy – nie tylko z zakresu gotowania najsmaczniejszych potraw, ale także zarządzania zespołem i efektywnej pracy.

Cechy dobrego szefa kuchni

Każdy z szefów kuchni przeszedł wszystkie wcześniejsze stopnie kucharskie, dlatego nie ma co się poddawać na początku drogi. Grunt to uzbrojenie się w cierpliwość i dążenie do swoich celów. Konieczne są umiejętności dotyczące smaku – rozróżnianie składników, umiejętność ich połączenia, znakomity smak. Warto samodzielnie przygotowywać posiłki w domu, uczyć się łączenia smaków i aromatów, nawet tych nietypowych. Szef kuchni musi nie tylko znać się na gotowaniu, ale także powinien być odpowiedzialny, uczciwy i staranny. Niezbędne dla pracy całego zespołu będzie zaangażowanie szefa kuchni oraz jego wysoka kultura osobista, która jest nieoceniona także jeśli chodzi o kontakty z gośćmi. Jeśli zatem podoba nam się ta branża i chcemy gotować – warto próbować i mierzyć wysoko!