Jak założyć własną restaurację?

Wiele osób marzy o założeniu własnej restauracji – miejsca, które spełni oczekiwania konsumentów i które na stałe wpisze się na kulinarną mapę regionu. Stworzenie restauracji nie jest jednak łatwe, dlatego piszemy, jak się do tego zabrać. Nie jest to łatwe zadanie, ale jak najbardziej możliwe.

Założenie restauracji – od czego zacząć?

Kluczem do zakładania własnego biznesu, także własnej restauracji jest przygotowanie biznesplanu. Potrzebne są konkretne postanowienia i kroki, bez których nie sposób poradzić sobie w początkowych etapach działania. Stworzenie restauracji wiąże się z licznymi problemami, dlatego najlepiej jak najwcześniej się na nie przygotować. Tylko jeśli opracujemy plan działania w trudnych sytuacjach uda nam się sobie z nimi poradzić. Przygotowując biznesplan, należy zająć się takimi działaniami, jak określenie profilu i pomysłu na restaurację. Najlepiej czymś się wyróżnić, znaleźć coś, co będzie przyciągało do nas klientów. Kolejny krok to zbadanie rynku i konkurencji – na co się przygotować, jak wygląda sytuacja, z kim rywalizujemy. Przyda się też analiza grupy docelowej – we wszystkich tych krokach pomoże niezawodna analiza SWOT. Może to wydawać się zbyteczne, ale na pewno z czasem docenimy to rozwiązanie, które pomóc może z ustaleniem kluczowych mocnych, ale i słabych stron oraz szans i zagrożeń, z którymi wiązać się będzie założenie restauracji.

Stworzenie restauracji – kolejne kroki

Kolejny, kluczowy krok to sposoby finansowania biznesu. Własna restauracja wiąże się ze sporymi wydatkami, dlatego trzeba realnie ocenić swoje możliwości i przemyśleć płatności, zanim zaczniemy je realizować. Nie nastawiajmy się na natychmiastowy sukces – najlepiej założyć, że pierwsze chwile działania restauracji będą trudne. Wstępnie przyda się obliczenie nakładów i wydatków w pierwszym roku, konieczne będzie też zbadanie oszczędności, które mamy do dyspozycji oraz sprawdzenie, czy będzie konieczny kredyt, czy też może uda się skorzystać z dofinansowania. Założenie restauracji to też konieczność założenia działalności gospodarczej. Trzeba być gotowym na formalności – będą konieczne papierkowe działania prowadzone zarówno z ZUS-em, jak i z Urzędem Skarbowym, podobnie jak w przypadku zakładania własnej firmy innego rodzaju. Następny krok to już nieco bardziej namacalne działanie – warto zająć się na tym etapie poszukiwaniem lokalu. Możemy albo zbudować własny budynek, albo kupić lub wynająć gotowy. Zależy to od naszych funduszy i wymagań, które sobie założyliśmy. Konieczne są formalności, dobre przemyślenie lokalizacji – lepsze miejsce będzie droższe, ale łatwiej do niego trafić, natomiast na uboczu może być taniej, ale relatywnie więcej wydamy na reklamę. Układ pomieszczeń musi być dopasowany do schematu działania restauracji, musimy też wliczyć w wydatki ewentualne remonty.

To nie koniec papierkowej roboty

Formalności związane z własną firmą to nie wszystko – kiedy udało się już zdobyć wymarzony lokal i zaczęliśmy dopasowywać go do swoich potrzeb, konieczne są kolejne formalności. Tym razem musimy uzyskać liczne pozwolenia, między innymi zgodność z wytycznymi Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, Ochrony Przeciw Pożarowej, a także Sanepidu i Inspektora Nadzoru Budowlanego. Konieczne będzie też uzyskanie koncesji na sprzedaż alkoholu oraz niezbędne dla bezpieczeństwa gości i pracowników wyposażenie. Jeśli wszystko idzie dobrze, może działać dalej z wystrojem naszej restauracji. Spójny z wybraną przez nas kuchnią będzie najlepszym wyborem. Elegancki i efektowny wygląd to nie wszystko – konieczne jest przecież także wyposażenie kuchni, by gotowanie było w ogóle możliwe. Sprzęt nie będzie tani, ale bez niego ani rusz. Przyda się też specjalne oprogramowanie dopasowane do restauracji, które ułatwi nam pracę – zarówno z pracownikami, jak i z klientami. Na tym etapie trzeba też pomyśleć o terminalach płatniczych i kasach fiskalnych.

Powoli z górki

Kolejne kroki to już w zasadzie drobnostki w porównaniu do poprzednich kwestii, ale niemniej ważne. Pora skupić się na zatrudnieniu najlepszych i sprawdzonych pracowników. Szef kuchni, który zna się na konkretnym rodzaju kuchni to konieczność. Kolejna kwestia to oczywiście wsparcie dla szefa kuchni, czyli kucharze, oraz kelnerzy o nienagannej kulturze osobistej. Dzięki dobrej kuchni i profesjonalnej obsłudze klienci będą wracać! Każdy z pracowników musi mieć aktualną książeczkę sanepidu. Kolejny krok to wybór sprawdzonych dostawców, którzy zagwarantują regularne dostawy świeżych produktów – nie bez znaczenia jest też cena produktów. Ostatnim, ale nie najmniej ważnym punktem jest reklama naszej restauracji – personel obecny i gotowy, smaczne produkty dojechały, lokal urządzony – pora zaprosić gości. Przyda się strona internetowa czy profile w mediach społecznościowych, warto zaprosić dziennikarzy czy blogerów. Nie zaszkodzi na pewno nieco plakatów czy billboardów. Otwarcie niech będzie wielkim wydarzeniem – to świetna reklama, która sprawi, że zostaniemy zapamiętani, a zachwyceni klienci będą do nas wracać. Powodzenia!