WŁOSKA KUCHNIA

wloska kuchnia/></p>
<p style=Wszyscy doskonale wiemy, że Włosi umieją dobrze gotować. Od lat ich kuchnia uznawana jest za jedną z najpopularniejszych, najsmaczniejszych, a zarazem najprostszych na świecie. Kuchnia włoska charakteryzuje się dość niewielką ilością produktów i monotematycznością, ale pod pewnymi względami jest niepowtarzalna.

Większość jej dań to potrawy z makaronu i dań mącznych okraszone gęstymi, nierzadko tłustymi sosami i pewną ilością warzyw. Kuchnia włoska jest smaczna, ale dla celiaków mogłaby być dosłownie zabójcza, stąd jej ocena na świecie bywa skrajna. Jedni wychwalają jej dobra pod niebiosa, inni natomiast uważają, że jedzenie w taki sposób to pierwszy krok do otyłości. Trzeba jednak przyznać, że od tej kuchni można zacząć swoją przygodę z gotowaniem. Większość potraw to banalnie proste przepisy, np. spaghetti, do zrobienia którego wystarczy tylko ugotować makaron i przyrządzić sos, który i tak prawie w połowie jest już gotowy. Pizza również nie należy do trudnych dań, bo zarobienie ciasta to dosłownie kilka minut. W kuchni włoskiej dominują sosy, które połączone z węglowodanami mogą tuczyć, ale jeśli stosuje się je rozważnie, nie są szkodliwe.