Zadania na stanowisku szefa kuchni

Szef kuchni to stanowisko odpowiedzialne i ważne. To od niego zależy sukces restauracji i zadowolenie klientów. Odpowiedzialny za pracę całego zespołu szef kuchni nie tylko otrzymuje gratulacje za sukcesy, ale też ma liczne obowiązki. Oto opis zadań szefa kuchni.

Zakres czynności szefa kuchni

Kluczowym zadaniem szefa kuchni jest opracowanie menu restauracji – bez względu na to, czy jest to niewielka knajpka czy prestiżowa restauracja, szef kuchni musi ułożyć dla niej menu. W tym wypadku niezbędne jest znakomite wyczucie smaku i umiejętność łączenia ze sobą odmiennych aromatów, tekstur i smaków. Niekiedy, na przykład w prostych knajpkach obowiązki szefa kuchni w tym zakresie są dość proste, jednak kiedy pracuje on w renomowanej restauracji, spoczywa na nim w tym zakresie ogromna odpowiedzialność. To nie tylko przygotowanie menu całej restauracji, ale także dodatki sezonowe, na przykład menu ze szparagami wiosną czy z dynią jesienią czy opracowanie menu, które proponowane będzie na różnego rodzaju okolicznościowe imprezy. Wymaga to sporej ilości czasu i nakładu pracy, przygotowania licznych propozycji, gotowania i degustacji. Raz ustalone menu nie jest jednak zakończoną pracą – w większości restauracji jadłospis jest aktualizowany raz na kwartał, dlatego trzeba dbać o regularne urozmaicanie menu. Goście szybko się nudzą i chętnie próbują nowych rzeczy. W zakres czynności szefa kuchni zalicza się również tworzenie listy dań, które są opłacalne dla restauracji i zasmakują gościom. Na podstawie tego, co najczęściej się sprzedaje, może on przygotować takie zestawienie. Mało tego, przygotowując nowe menu lub sezonowe dodatki, szef kuchni sam przygotowuje i przekazuje do degustacji gotowe dania osobom zasiadającym w zarządzie restauracji. To do nich należy finalna decyzja w zakresie wdrożenia dania czy też dalszych poszukiwań najlepszego dania.

Obowiązki szefa kuchni wobec zespołu

Na barkach szefa kuchni spoczywają także obowiązki wobec zespołu. To szef kuchni zajmuje się regularnym szkoleniem swoich pracowników, sprawdza ich wiedzę, próbuje przygotowywanych przez nich dań i półproduktów. Do jego zadań zalicza się też monitorowanie, czy pracownicy znają zasady przygotowywania i podawania dań, a także przechowywania potrzebnych do nich produktów. To od szefa kuchni zależy sprawne działanie kuchni i to, czy pracownicy gotują zgodnie z recepturami. Istotne obowiązki szefa kuchni to także zatrudnianie nowych osób do swojego zespołu. To szef kuchni odpowiada za rozmowy rekrutacyjne i sprawdzanie, czy kandydaci mają odpowiednie umiejętności i wiedzę. Finalnie to szef kuchni zajmuje się także weryfikacją tego, co wychodzi z kuchni. Nie musi osobiście kontrolować i smakować każdego dania, ale powinien od czasu do czasu wyrywkowo sprawdzać poszczególne elementy dania lub prosić o to innych kucharzy. Najlepszą weryfikacją są jednak klienci – to ich dobro powinno być celem każdego szefa kuchni. Restauracje chętnie są sobie nawzajem polecane, dlatego warto zadbać o stały, wysoki poziom. Dotyczy to nie tylko smaku potraw, ale tez ich nienagannej prezencji.

Co jeszcze musi robić szef kuchni?

W zakres czynności szefa kuchni zalicza się także sprawdzanie i dbanie o regularne dostawy produktów. Wszystkie z nich powinny być świeże i gotowe do podania, nie może zabraknąć żadnego składnika dań z menu. Nie tylko wszystkie produkty powinny być na miejscu, ale także każdy z nich musi być świeży i najwyższej jakości – pod tym względem branża gastronomiczna jest bezlitosna. W razie dowolnych wątpliwości to szef kuchni zajmuje się też zwrotami wątpliwych produktów do dostawcy. Do zadań szefa kuchni można też włączyć nabywanie i zamawianie wszelkich sprzętów i akcesoriów kuchennych. Musi on troszczyć się o zapewnienie najlepszej jakości wyposażenia, przyjmować od pracowników zgłoszenia zepsutych czy wadliwych akcesoriów i zgłaszać nabór nowych produktów, bez których kuchnia nie może długo funkcjonować w odpowiedni sposób. No i co ważne, a nawet najważniejsze – szef kuchni nie jest wyłącznie osobą zarządzającą – sam także zajmuje się przygotowaniem posiłków – często pracuje również, przygotowując posiłki. Jest więc osobą o wielu obowiązkach i zadaniach – warto docenić jego pracę i korzystać z pysznych ofert restauracji. Trzeba próbować – mnóstwo pysznych produktów i kombinacji to na pewno przestrzeń, w której każdy znajdzie coś dla siebie.