Czy szef kuchni dobrze zarabia?

Jedzenie i smaczna kuchnia to dla wielu z nas bardzo istotna sprawa. Wyjścia do restauracji są popularną rozrywką, a pyszne potrawy są doceniane i polecane sobie nawzajem przez znajomych, dzięki czemu restauracje zapełniają się głodnymi gośćmi. Nic zatem dziwnego, że dobry kucharz to niezwykle pożądany zawód – nie da się ukryć, że zapotrzebowanie na niego będzie zawsze. Jak wyglądają zarobki szefa kuchni?

Zawód szef kuchni – stawki

Wymagania wobec kucharza są wysokie – kiedy bowiem chcemy zjeść posiłek poza domem, pragniemy, by był on smaczny. Często płacimy za niego sporo pieniędzy, zatem oczekiwania są zrozumiałe. Cała odpowiedzialność spoczywa na kucharzu i jego umiejętnościach. To zawód, który może zostać wykonywany w wielu miejscach. Restauracje, bary, firmy cateringowe – nic dziwnego, że zarobki są dość różnorodne. Średnie zarobki szefa kuchni według pracuj.pl to około 1700 zł netto. Oczywiście zarobki te mogą być znacznie wyższe, kiedy pracują oni w ekskluzywnych restauracjach, a ich umiejętności są wysokie. W renomowanych miejscach szefowie kuchni mogą zarobić nawet ponad 10 tysięcy złotych na rękę. Mogą się jednak zdarzyć także o wiele niższe kwoty od średniej kwoty. Najlepiej zarabiają kucharze w województwie mazowieckim, pomorskim i małopolskim, natomiast najmniej w lubelskim, podkarpackim i świętokrzyskim. Co do konkretnych miast, najwyższa stawka pojawia się w Piasecznie, Warszawie i Sopocie.

Zarobki szefa kuchni – od czego zależą

Oczywiście, nie sposób porównać zarobki szefa kuchni z restauracji w stolicy i z podrzędnej knajpki w niewielkiej miejscowości. Często zakres obowiązków, ale także niezbędne do ich wykonania umiejętności są inne, dlatego też nic dziwnego, że dla zawodu szef kuchni stawki są dość zróżnicowane. Inaczej zarabia bowiem kucharz, przygotowując wykwintne i skomplikowane dania z trudnych i wymagających produktów, a inaczej radzi sobie (i zarabia) osoba, która przygotowuje posiłki z minimalnym wysiłkiem z półproduktów. Istotne jest też wykształcenie – osoby po licznych kursach i szkołach kulinarnych zyskujące wiedzę na całym świecie automatycznie mogą liczyć na wyższy zarobek dzięki większym umiejętnościom. To najlepszy dowód na to, że nauka jest cenna i nigdy nie jest na nią za późno.

Co zrobić, by zarabiać więcej

Początki w pracy kucharza są bardzo trudne, szczególnie w małych miastach, a zarobki, zwłaszcza zaczynając pracę, niezadowalające. Dlatego najlepszym wyjściem dla początkującego kucharza jest wyjazd do większej miejscowości lub miasta i spróbowanie sił w tamtejszej gastronomii, nawet na niższym niż oczekiwane stanowisku. Wiele nauczy takiego kucharza szef kuchni – stawki może nie będą powalająca, ale za możliwość nauki można się poświęcić. Utalentowane osoby mogą także wybić się poprzez próbowanie swoich sił w licznych konkursach kulinarnych, natomiast jeszcze innym wyjściem jest wyjazd za granicę, gdzie zarobki szefa kuchni są zdecydowanie wyższe, zwłaszcza w restauracjach z wyższej półki. Kluczowa jest determinacja i wiara w swoje możliwości, a także po prostu… Gotowanie. Tworzenie nowych przepisów, łączenie smaków, ale też kulinarne podróże. Niekoniecznie w dalekie kierunki świata. Otwarcie się na nowe możliwości i prawdziwa pasja do gotowania sprawią, że tylko kwestią czasu będzie zyskanie lepiej płatnej pracy marzeń. Zachęcamy do starań i rozwoju – warto walczyć o marzenia.