Restauracja w stylu włoskim – pomysły i inspiracje

Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni w Europie. Prosta i niezwykle smaczna sprawiła, że sosy, makarony i pizza trafiły na stałe do naszego jadłospisu. Jak zatem założyć własną włoską restaurację i jak ją urządzić? Podpowiadamy.

Kuchnia włoska – prosta i pyszna

Kluczową cechą włoskiej kuchni jest jej prostota i to w tym tkwi jej fenomen i doskonałość. Bazuje ona na świeżych produktach wysokiej jakości, ziołach i przepysznej, szczerej oliwie z oliwek. Przygotowanie włoskich potraw jest proste i szybkie, nie ma skomplikowanych receptur i wysokich wymagań. Ma swoje zasady, którymi trzeba się kierować, ale generalnie jest pyszna i przyjazna nawet dla niedoświadczonych kucharzy. Kuchnia włoska skupia się na dużej ilości warzyw i aromatycznych przypraw. Ciężko ja sobie wyobrazić bez oregano, bazylii, estragonu czy tymianku. Niezbędny w przygotowaniu włoskich dań jest też parmezan. Oliwa, pomidory, czosnek – bez tego kuchnia włoska nie ma racji bytu! Kuchnia włoska to też obowiązkowe dania mączne, czyli makarony i pizza, które właśnie Włochom zawdzięczamy, a także ryby i owoce morza. Włosi gotują z tego, co mają pod ręką – zawsze świeżo i zdrowo, z nawiązaniem do tradycji. Tutaj nie ma miejsca na ustępstwa i półprodukty. To kuchnia różnorodna, zatem smakująca niemal każdemu. Pyszne desery, risotta, kawa, a także doskonałe wino sprawiają, że nie ma ona sobie równych. To szybka i prosta kuchnia, którą łatwo opanować, ale też bardzo popularna nad Wisłą – włoskie restauracje cieszą się wśród Polaków sporą popularnością.

Włoski styl podbija serca

Klasyczny, włoski styl opiera się na elegancji. Szyk i znakomite wzornictwo to podstawa wystroju. Restauracja włoska czy salon w mieszkaniu – w tym stylu można urządzić każde wnętrze. Kluczem jest harmonia. Eleganckie meble, materiały na ściany i podłogę muszą ze sobą współgrać, faktury muszą być dobrze do siebie dopasowane – tylko wtedy powstają pełne klasy włoskie wnętrza, w których dania kuchni włoskiej smakują najlepiej. Nawet dekoracje we włoskim stylu wystarczą, by wnieść do pomieszczenia powiew luksusu. Stąd też duże przywiązanie Włochów do rodzimych marek, które uważają oni za najlepsze – na pewno coś w tym jest. Nawet proste przedmioty użytkowe produkowane we Włoszech są piękne – znakomity gust Włochów to coś, na co na pewno zwraca się uwagę. We wnętrzach w stylu włoskim można poczuć się jak podczas wakacji – restauracja włoska powinna być zatem urządzana właśnie w tym stylu. Urządzając restaurację w stylu włoskim, należy pamiętać o kilku sprawach – pozwolą one na to, by nie tylko danie lepiej smakowało w klasycznym, włoskim wnętrzu, ale też na przeniesienie gości do słonecznej Italii. Wnętrze urządzone ze smakiem zadziała jak wehikuł czasu.

Restauracja włoska – jaka musi być

Kluczowa kwestia w urządzaniu wnętrza w stylu włoskim to prostota. Niepotrzebne są nadmiary ozdób i bibelotów, zbędnych dekoracji – styl włoski jest pełen dobrego smaku i daleko mu to przesady. Minimalizm okaże się tutaj w cenie, zresztą spożywanie posiłków będzie o wiele przyjemniejsze bez otoczenia zbytecznymi przedmiotami. Jeśli chodzi o meble, nie jest konieczne inwestowanie w meble właśnie z Włoch, ale równie dobrze sprawdzą się klasyczne modele o prostych proporcjach i efektownej linii. Ważne jest obicie wysokiej jakości, jeśli się na nie decydujemy – najlepiej z dobrej tkaniny lub skórzane. Co do wykończenia wnętrza, same w sobie mogą one być dekoracją. Drewno, ceramika czy kamień mogą zrobić więcej, niż może się wydawać. Istotne będzie także oświetlenie – tutaj można zaszaleć, niebanalne lampy świetnie uzupełnią klasyczne wnętrze, a symboliczne dekoracje, takie jak grafiki czy ceramiczne bibeloty będą wisienką na torcie. Co do kolorystyki, krzykliwe, intensywne kolory się nie sprawdzą. Najlepiej postawić na klasyczne barwy ziemi – beże, szarości, ale też brązy, czerń i biel świetnie między sobą współpracują i tworzą klimatyczne wnętrza prosto znad Morza Śródziemnego. W takim wnętrzu włoskie potrawy będą smakować jeszcze lepiej.