KUCHNIA POLSKA

kuchnia polska

Specjały naszej rodzimej kuchni są znane w wielu krajach. Trzeba przyznać, że w Polsce zawsze gotowało się bardzo dobrze. Wtedy, kiedy kraje takie jak Niemcy czy Holandia, były w kulinarnych powijakach, my tworzyliśmy coś, co zachwycało podniebienia. Nasze potrawy zawsze wybijały się ponad propozycje innych państw, bo kuchnia Polska z zasady jest bardzo smaczna i urozmaicona.

Jej niewątpliwy rozkwit zaobserwowaliśmy już w czasach średniowiecza. Na bogatych dworach raczono się dziczyzną, wonnymi przyprawami, rozmaitymi warzywami, które przyrządzane były w wyśmienity sposób i dobrej jakości alkoholami. Później było tylko lepiej, bo do naszego kraju sprowadzano coraz to nowsze surowce, z których kucharze czarowali jeszcze bardziej wykwintne dania. Kuchnia Polska jest po stokroć smaczniejsza, niż kuchnie naszych sąsiadów. Z reguły jest dość tłusta, ale jednocześnie panuje w niej duża różnorodność. Nasze rodzime potrawy są wyjątkowo pożądane na świecie i czasami zbierają znacznie lepsze oceny, niż te, które pochodzą z Francji czy Włoszech. Polscy kucharze potrafią z prostych składników wyczarować nie tylko dania bardzo kolorowe i smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze i doskonale przyprawione. Umiejętność stosowania przypraw to właśnie jeden z naszych znaków rozpoznawczych na świecie.