KOSZT PROWADZENIA RESTAURACJI

Prowadzenie punku gastronomicznego to nadal bardzo dobry biznes. Ludzie jedli, jedzą i jeść będą zawsze, więc usługi te zawsze będą miały wzięcie. Ale cz restauracja to naprawdę taka żyła złota, jak zwykło się powtarzać, czy jej właściciel ma szansę na zarabianie dużych pieniędzy? Wszytko zależy od tego, gdzie jego lokal jest zlokalizowany i jaki ma w nim asortyment.

Wiadomo, że mały bar, który stoi gdzieś na uboczu nie będzie miał tylu klientów, co duży lokal, który umiejscowiony jest w centrum miasta. Miejsce i asortyment trzeba przygotować ściśle według potrzeb odbiorców. Tj. jeśli w okolicy jest już kilka lokali z włoskimi daniami, to nie ma sensu otwierać kolejnego, a lepiej otworzyć coś, co będzie całkowicie inne. Koszt prowadzenia lokalu to chyba najbardziej obciążająca kwestia w całym, tym biznesie. Jeśli chcemy gotować dobrze, to musimy też korzystać z dobrych jakościowo produktów, a to oznacza wysokie ceny. Tymczasem większość klientów chciałaby zjeść dobrze, ale jednocześnie tanio, a tak nie zawsze się da.