Jak fast food wpływa na Twoje zdrowie?

Kochamy fast foody – taka jest prawda. Są pyszne, stosunkowo niedrogie, mamią kolorowymi opakowaniami. Niestety, fast food a zdrowie nie mają ze sobą wiele wspólnego. Jakie są skutki jedzenia fast foodów? Czy należy zupełnie z nich zrezygnować?

Fast food a zdrowie – dlaczego nie idą w parze?

Do zdrowych produktów spożywczych zaliczamy te, które są najmniej przetworzone, sezonowe, lokalne i posiadają wiele składników odżywczych. Jedzenie typu fast food nie spełnia najczęściej żadnej z tych cech. Jest wysoko przetworzone, najczęściej transportowane z dużych odległości, mrożone przed wieloma miesiącami i bardzo ubogie w witaminy i minerały. Za to to, co fast food bez wątpienia posiada w nadmiarze, to najmniej potrzebne w naszej diecie cukry proste i nasycone tłuszcze, które są odpowiedzialne za choroby układu krwionośnego i pokarmowego.

Fast food a zdrowie dzieci

Różnorodna dieta, bogata w składniki odżywcze, to podstawa zdrowia dorosłych i dzieci. Z tym, że w tym drugim przypadku zdrowa dieta jest nawet ważniejsza, ponieważ efekty niedoborów pokarmowych powstałych w dzieciństwie mogą być nieodwracalne w przyszłości. Skutki jedzenia fast foodów przez dzieci to najczęściej otyłość, cukrzyca oraz szereg innych problemów zdrowotnych, jak próchnica, niedobór wapnia w kościach, choroby autoimmunologiczne, np. astma. Dzieci chętnie sięgają po słodkie i tłuste potrawy typu fast food. A zdrowie przy takiej diecie może diametralnie się pogorszyć już w kilka miesięcy. Wiele badań, w tym Światowej Organizacji Zdrowia wykazuje alarmujące dane: otyłość wśród dzieci to już prawdziwa epidemia, która dotyka trzykrotnie więcej Polaków do 11 roku życia, niż miało to miejsce 20 lat temu. Są to skutki jedzenia fast foodów i brak dostatecznej ilości ruchu oraz dużej pobłażliwości rodziców w tym względzie.

Skutki jedzenia fast foodów – czy jest się czego obawiać?

Jednorazowe sięgnięcie po frytki z pewnością nie narazi nas na pogorszenie stanu zdrowia, jeśli na co dzień racjonalnie się odżywiamy i nie jest nam obca aktywność fizyczna. Jednak już codzienne spożywanie fast foodów po krótkim czasie, liczonym w tygodniach, będzie skutkować dodatkowymi kilogramami, gorszym samopoczuciem, podwyższeniem się poziomu cholesterolu i… większą ochotą na słodycze i tłuste jedzenie. Jest to związane z faktem, że fast foody nie zaspokajają głodu, a jedynie go maskują – proste węglowodany i tłuszcze tylko na chwilę dają uczucie sytości. Organizm, któremu brakuje składników odżywczych, ciągle odczuwa głód, a fast food jest obietnicą smacznego i szybkiego posiłku. W dłuższej perspektywie odżywianie się w ten sposób prowadzi do problemów kardiologicznych, zwężania się naczyń krwionośnych ze wględu na osadzanie się blaszek tłuszczowych, alergii pokarmowych, wrzodów żołądka, chronicznych bólów głowy, pogorszenia się stanu cery, włosów i paznokci, a także nowotworów. Odżywianie się fast foodami często idzie w parze z brakiem zainteresowania surowymi warzywami, owocami i produktami pełnoziarnistymi, a to tylko pogarsza nasz stan.

Skutki jedzenia fast foodów zawsze są negatywne, dlatego w miarę możliwości wykluczmy je zupełnie z naszego codziennego jadłospisu.