3 inspiracje na sernik

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak zrobić sernik inny niż wszystkie, jakie dotychczas robiłaś – to świetnie trafiłaś! Mamy dla Ciebie 3 wspaniałe przepisy, którymi zachwycisz domowników i gości.

Ciekawy pomysł na sernik na zimno

Lato to czas, kiedy nie zawsze chcemy stać przy rozgrzanym piekarniku, dodatkowo poszukujemy przepisów, które nie wymagają zbyt wiele zachodu. Ten ciekawy pomysł na sernik na zimno idealnie sprawdzi się w trakcie letnich pikników.

Składniki:

● 20 dag herbatników maślanych,
● ½ kostki masła lub margaryny
● 85 dag białego mielonego sera
● 3/4 szklanki mleka w proszku, 2/3 szklanki pełnego mleka
● 4 łyżeczki żelatyny
● 3/4 szklanki cukru pudru
● 200 ml śmietanki 30 %
● 1/2 łyżeczki soku z cytryny
● 14 g cukru waniliowego
● 2 szklanki wydrylowanych wiśni i galaretka wiśniowa

Jak zrobić sernik na zimno?

Herbatniki skruszyć i wyłożyć na spód tortownicy. Obciążyć ją, szczelnie obwinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki. Żelatynę rozmieszać z mlekiem i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy składniki się połączą, pozostawić żelatynę i mleko do wystudzenia. Ser zmiksować z wystudzoną żelatyną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem w proszku. Na końcu dodać sok z cytryny. Śmietankę 30% ubić na sztywno – można dodać odrobinę soli. Następnie delikatnie wymieszać ją szpatułką z serem.

Całość wyłożyć na spód herbatnikowy i wstawić ponownie do lodówki, aby stężała. W tym czasie przygotować według przepisu z opakowania galaretkę wiśniową i odstawić ją do wychłodzenia. Na stężałą masę serową wyłożyć wydrylowane wiśnie, a całość zalać galaretką. Na powrót wstawić sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciekawy pomysł na sernik – prosty i szybki

Ten prosty sernik przypadnie do gustu wszystkim, którzy stawiają swoje pierwsze cukiernicze kroki.

Składniki:

● 0,5 kg sera – najlepiej sprawdzi się z wiaderka
● 3 jajka M
● 0,5 szklanki cukru
● 1 łyżeczka cukru waniliowego
● ⅔ kostki masła
● sok z połówki cytryny
● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
● 10 dag herbatników

Jak zrobić sernik?

Jajka należy utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Masło rozpuścić w rondelku uważając, aby się nie przypaliło. Pokruszone herbatniki wymieszać z połową rozpuszczonego masła tak, aby stworzyć konsystencję mokrego piasku. Następnie powstałą masę wyłożyć na blaszkę, obwinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Pora na masę serową. Ser, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną dokładnie utrzeć do połączenia się wszystkich składników. Jeśli lubimy smak kwaśny, możemy dodać jeszcze otartą skórkę z cytryny. Tak powstałą masę wylać na schłodzone herbatniki i wstawić całość do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 40 minut. Ważne, aby środek sernika pozostał odrobinę surowy. Po 40 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić nasz sernik do wystygnięcia przy otwartych drzwiczkach. Następnie przenieść go na noc do lodówki.

Ciekawy pomysł na sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński jest tłusty, ale jednocześnie puszysty – nie za słodki i dobrze wypieczony. Przygotuj go sama!

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu, najlepiej tłustego
10 jajek
25 dag masła
30 dag cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej 650
1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy

Jak zrobić sernik wiedeński?

Żółtka oddzielić od białek, a masło ucierać przez kilka minut do uzyskania puszystej konsystencji. Dodawać do niego żółtka wymieszane wcześniej z cukrem. Całość zmiksować na powolnych obrotach z tłustym twarogiem i mąką. Pod koniec dodać skórkę pomarańczy i delikatnie całość zamieszać. Białka ubite na pianę dodać do powstałej masy i uważając, aby nie opadły, wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w tortownicy wysmarowanej masłem przez 65 minut. Sernik może pęknąć w czasie pieczenia i mocno się zrumienić – to naturalny proces. Ważne, aby nasz sernik studzić stopniowo – na początku przy otwartych drzwiczkach, później poza piekarnikiem.